Drie gouden tips om je leven weer betekenis te geven

en blijf op de hoogte van nieuws, nieuwe blogs en andere interessante informatie

5 Tips als iemand haar kindje is verloren

Het gebeurt zo vaak dat een mama tijdens de zwangerschap haar kindje verliest. Dit kan in het begin van de zwangerschap zijn maar vaak gaat het ook mis aan het einde van de zwangerschap of zelfs kort erna. Wij leven in een maatschappij waarin hier weinig tot niet over gesproken wordt maar wat o zo belangrijk is voor deze mama’s.
Vrouwen net zoals jij en ik, die je eerst altijd gewoon gedag zeiden of een praatje mee maakte, proberen je nu te ontwijken door snel de andere gang bij de supermarkt in te lopen omdat ze niet weten hoe ze moet reageren. Om het meer bespreekbaar te maken heb ik 5 tips verzameld van mama’s die tijdens de zwangerschap hun kindje zijn verloren. Er zit vast wel iets bij wat jij kunt gebruiken voor een mama bij jou in je omgeving.

1. Afhankelijk van de duur van de zwangerschap wil een mama gewoon gefeliciteerd worden met de geboorte van haar kindje, ze is tenslotte mama geworden ook al heeft haar kindje maar kort geleefd of helemaal niet. Daarna mag je haar meteen condoleren met het overlijden van haar kindje, dat klinkt dubbel, maar de situatie is nu eenmaal zo.

2. Wees een luisterend oor, gewoon luisteren zonder oordeel, zonder goed bedoelde adviezen, zonder andere vergelijkbare verhalen van andere vrouwen die je gehoord hebt. Deze mama wil alleen maar haar verhaal vertellen over wat zij heeft meegemaakt en hoe het allemaal is gegaan en hoe ze zich voelt.

3. Als je merkt dat ze uitgebreid haar verhaal heeft kunnen doen dan mag je gaan vragen, vraag haar bij wijze van spreken het hemd van het lijf. Hierdoor kan zij nog meer vertellen en haar verlies op deze manier steeds meer een plekje krijgen.

4. Als alles achter de rug is en haar leven weer op gang mag komen vraag of ze mee gaat naar de film of naar een lichaamsmassage of buiten de deur ergens een hapje gaan eten. Even het hoofd op wat anders, een leuke middag of avond voor afleiding.

5. Blijf na verloop van tijd vragen hoe het gaat en als het kindje een naam heeft gekregen noem het dan ook bij de naam. Als het tweede kindje is overleden en er is inmiddels een derde praat dan ook over het tweede of derde kindje, zodat het tweede kindje ook duidelijk zijn of haar plek in mag nemen.

Ik hoop dat bovenstaande tips jou inspireren om het contact aan te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.